Rólunk

p1020746.png

Szőlőtő
Kulturális Alapítvány

Mi az alapítványunk  célja?

A Somos család művészeti alkotásainak és más, szellemi termékeinek gondozása és bemutatása, valamint ezekhez kapcsolódóan, velük rokon szellemiségű egyetemes és keresztény értékek felmutatása és terjesztése.

További céljaink

Somos Miklós, Lieber Éva és Somos Gyula műalkotásainak legfontosabb darabjaiból állandó gyűjtemény létrehozása. A gyűjtemény elhelyezése egy befogadó intézményben, mely biztosítani tudja a megőrzést és bemutatást a jövő generációinak számára is. (Reményeink szerint: Budakeszin és Cegléden, a helyi önkormányzatok közreműködésével.)

Elsődleges célunk

Somos Miklós festőművész (1933-2009) és Lieber Éva festő- és textilművész (1932 -2005) tárgyi és szellemi hagyatékának ápolása. A lezárult életművek anyagának adattár jellegű, művészettörténeti feldolgozása, archiválása. A család tulajdonában meglévő műtárgyak megőrzése, konzerválása, restaurálása, keretezése. Az idegen tulajdonba került művek lajstromának elkészítése, a meglévő dokumentációk digitalizálása, fényképek és adatok alapján az életmű egészébe való beillesztése. A művészi zalkotások megismertetése, közkinccsé tétele, annak érdekében, hogy Somos Miklós és Lieber Éva életműve a nemzeti kultúra szerves részévé váljék.

Másodlagos célunk

Somos Gyula festőművész (1960 –
életművének gondozása. Az eddig megszületett művek dokumentációjának elkészítése. A további alkotáshoz szükséges feltételek lehetőségének támogatása. A műalkotások bemutatása, kiállítása és megismertetése publikációkon keresztül is.

Kurátorok

Somos Gyula
Somos Gyula – Alapító, festőművész

Dalotti Tibor